Rabarber, bønner, blomster, radisehøst og græskarerfaringer

Radiserne blev sået 7. april og nu var det efterhånden tid til at få høstet dem. Jeg har været omkring dem tidligere på måneden, men nu tog jeg resten. Nogle var revnede, nogle var for små og andre havde der været dyr i. De skal nydes de kommende dage og nogle af dem skal syltes efter kinesisk skrift. Jeg lod nogle radiser stå, så de kan sætte blomster og måske give nogle frø.

Radisehøst 23. maj 2011
Radisehøst 23. maj 2011

For en uge siden gravede jeg en klump rabarber ned. Jeg har fået den af mine forældre, fra deres nyttehave og i dag kunne jeg se, at den var godt på vej med blade. Ved siden af rabarberen lavede jeg nogle små nye rækker med radiser.

 

Nyt radisebed til højre, bagved stadigt levende kikærter, allerbagest uspirede bønner
Nyt radisebed til højre, bagved stadigt levende kikærter, allerbagest uspirede bønner

Af en ven fra menigheden har jeg fået 2 forspirede bønneplanter og 2 forskellige blomster. Bønnerne blev sat i jorden på det nu forhenværende radisestykke. De skal have nogle ordenlige pinde at vokse op ad. Blomsterne satte jeg i umiddelbar nærhed. Den mest skrøbelige med et interimistisk stengærde om, i håb om beskyttelse mod den allestedsnærværende vind.

Purløg nederst, bønner i midten, blomst og radise (blomster) øverst
Purløg nederst, bønner i midten, blomst og radise (blomster) øverst

Ude på fællesarealet har der indsneget sig noget purløg. Jeg gravede det op og plantede det på mit stykke.

På et jordbærblad så jeg en smuk larve.

 

En smuk larve
En smuk larve

Ukrudt er der nok af. Jeg har fundet ud af navnet på én af de mest præsente: Agerpadderokke. Den, følfod og en tidselagtig krabat er noget af det hyppigst forekommende ukrudt. Men agerpadderokke ser dog ud til at kunne bruges til noget nyttigt.

 

Ukrudtshøst
Ukrudtshøst

Topløgene ser ud til at være i gang med at sætte blomsterknopper.

Topløg
Topløg

Mht. græskarrene så har den store, forspirede plante, jeg satte for nylig, det ikke så godt. Jeg tror græskar vokser bedst et mere vindstille sted, måske hvor der også er noget mere skygge.  Jeg satte også nogle mindre forspirede planter. de ser ikke helt så medtagne ud, måske er de mere hærdede og begynder lige pludselig at vokse ud over det hele, som græskar jo gør. Måske er jorden heller ikke så god til formålet og dertil har jeg vist også været noget tidligt ude med dem.

I samme hjørne som græskarrene er lidt salat ved at komme.

Græskarhjørne
Græskarhjørne

Årets første radise & Hvidløget er spiret

Hvis man ser bort fra dem fra Aldi, så spiste jeg i dag årets første radise, frisk fra jorden. En lille størrelse, men alligevel årets første høst. Herunder ses den, lidt utydeligt.

Årets første radise
Årets første radise

Hvidløget er spiret! Dejligt! Det ser ud til at næsten alle de argentinske fed er spiret. Glæder mig til de engang er fuldvoksne. Ved siden af dem er gulerødderne på vej, dog ikke snorlige. Endnu mere ved siden af er topløgene, noget persille og måske jordskokker på vej.

 

Hvidløgene er spiret ved siden af gulerødderne. Ovre til højre persille og topløg.
Hvidløgene er spiret ved siden af gulerødderne. Ovre til højre persille og topløg.

Salaten flyttede jeg i april fra vindueskarmen ud i haven, men de spæde planter blev helt svitset væk i de varme aprildage, så der er et område, hvor jeg har noget at lære. I dag satte jeg en hokkaidogræskarplante på deres plads i stedet. Jeg starter med én græskarplante, da jeg har hørt at de vokser ret hurtigt. Allerede i vindueskarmen har de sat blomsterknopper. Jeg valgte at knibe nogle af dém af, da det virker for tidligt.

Jordbærplanterne blomstrer og en hokkaidogræskarplante er plantet.
Jordbærplanterne blomstrer og en hokkaidogræskarplante er plantet.

I det modsatte hjørne plantede jeg i dag bønner af den økologiske slags fra Tiger. Jeg satte nogle bambuspinde for at markere, hvor de er.

 

Bønnemarken
Bønnemarken

Jordbærplanterne ser ud til at have det fint. De har sat deres første blomster. Jeg fik luget noget ukrudt imellem dem.

Ellers fik jeg fjernet en del ukrudt. Både blandt afgrøderne og på det utilsåede jord. Jorden var dejligt varm i dag, også i dybden, hvilket skulle være godt for bønnerne.

Indledende manøvrer

Så blev det en lille smule varmere her lørdag og fra tidligt på eftermiddagen påbegyndte jeg arbejdet med jordstykket. Der blæste en god vestenvind og det skal man vist vænne sig til derude på de åbne vidder. Herunder kan I se, hvordan jordstykket så ud til at starte med. Der ligger nogle visne solsikker, som jeg hev op forleden.

Jordstykket til at begynde med
Jordstykket til at begynde med

Egentlig var min plan for dagen bare at få samlet planteskilte og sten og få gravet stykket igennem og se om der skulle være noget at gemme, men jeg faldt hurtigt i snak med et af de andre medlemmer af foreningen, som til min store glæde havde nogle jordskokknolde jeg kunne få. Så vidt jeg kan høre er det noget, der nærmest vokser af sig selv. Nogle bliver lidt trætte af dem. Jeg fik også nogle topløg. Det er sådan nogen, hvor løget kommer på toppen af planten.

Jeg fik også gode tips til, hvor man kan købe økologiske frø samt hønse- og hestegødning på Amager. Amager Planteland skulle være stedet for den slags.

Jeg fik ikke gravet hele haven igennem i dag, men jeg når det jo nok. Undervejs gravede jeg nogle rødder op, som mere kyndige øjne mente måtte være persille. Det passede også meget godt med duften. Jeg fandt også, hvad der måtte være en knold jordskok.

Fundne og givne sager: Persille, jordskokker og topløg
Fundne og givne sager: Persille, jordskokker og topløg

Disse fund og gaver plantede jeg så i et hjørne af jordstykket.

I jorden, der virker god og fed, observerede jeg flere regnorme, så der er godt med liv. En enkelt mariehøne blev det også til.

Marts-mariehøne
Marts-mariehøne

De visne solsikkestængler har jeg gemt efter at have brækket deres rødder af. De virker ret solide og jeg tænker at jeg måske kan lave et stativ af dem til bønneplanter eller til nogle andre planter, der har brug for støtte.

Det var dejligt at komme ud af lejligheden og tilbringe nogle timer i frisk luft under solen. Jeg glæder mig til de kommende måneders arbejde. Herunder kan stykket ses efter dagens dont.

Jordstykket efter dagens dont
Jordstykket efter dagens dont

Foreningen har plantet meget pil rundt om haven i håbet om en afskærmning for blæsten. Jeg kunne se, at de er i gang med at skyde, så de små dunede puder, kaldet gæslinger, kan ses nu. I Den Ortodokse Kirke bliver pilegrene med gæslinger velsignet og uddelt til kirkegængerne på Palmesøndag. På mere varme breddegrader uddeles der palmegrene, men palmer er jo ikke så udbredte her hos os, så det er blevet pilegrene i stedet.

Pilegren med gæslinger
Pilegren med gæslinger

Apropos gæslinger, så er der åbenbart gæs i området. De skræppede op og overfløj området flere gange. Et smukt syn.