Årets første radise & Hvidløget er spiret

Hvis man ser bort fra dem fra Aldi, så spiste jeg i dag årets første radise, frisk fra jorden. En lille størrelse, men alligevel årets første høst. Herunder ses den, lidt utydeligt.

Årets første radise
Årets første radise

Hvidløget er spiret! Dejligt! Det ser ud til at næsten alle de argentinske fed er spiret. Glæder mig til de engang er fuldvoksne. Ved siden af dem er gulerødderne på vej, dog ikke snorlige. Endnu mere ved siden af er topløgene, noget persille og måske jordskokker på vej.

 

Hvidløgene er spiret ved siden af gulerødderne. Ovre til højre persille og topløg.
Hvidløgene er spiret ved siden af gulerødderne. Ovre til højre persille og topløg.

Salaten flyttede jeg i april fra vindueskarmen ud i haven, men de spæde planter blev helt svitset væk i de varme aprildage, så der er et område, hvor jeg har noget at lære. I dag satte jeg en hokkaidogræskarplante på deres plads i stedet. Jeg starter med én græskarplante, da jeg har hørt at de vokser ret hurtigt. Allerede i vindueskarmen har de sat blomsterknopper. Jeg valgte at knibe nogle af dém af, da det virker for tidligt.

Jordbærplanterne blomstrer og en hokkaidogræskarplante er plantet.
Jordbærplanterne blomstrer og en hokkaidogræskarplante er plantet.

I det modsatte hjørne plantede jeg i dag bønner af den økologiske slags fra Tiger. Jeg satte nogle bambuspinde for at markere, hvor de er.

 

Bønnemarken
Bønnemarken

Jordbærplanterne ser ud til at have det fint. De har sat deres første blomster. Jeg fik luget noget ukrudt imellem dem.

Ellers fik jeg fjernet en del ukrudt. Både blandt afgrøderne og på det utilsåede jord. Jorden var dejligt varm i dag, også i dybden, hvilket skulle være godt for bønnerne.

Såning af gulerødder, hvidløg og radiser

Så blev det i mandags tid til mine første forsøg ud i såning på jordstykket. Jeg havde medbragt mine argentinske økologiske hvidløg samt de økologiske gulerods- og radisefrø fra Tiger.

Jeg valgte at så de første gulerødder og hvidløg ved siden af hinanden, da jeg har hørt, at hvidløgene skulle skræmme skadedyr væk fra gulerødderne. Jorden var stadig ganske luftig fra min indledende gennemgravning og jeg nænnede næsten ikke at betræde den, men det er svært at undgå, hvis man skal have en ordentlig arbejdsstilling.

Her er hvidløgsfeddene sat i jorden.
Her er hvidløgsfeddene sat i jorden.

Jeg trak nogle riller i jorden med en kultivator og et hakkejern, sådan cirka i en dybde, der svarede til hvad der står på frøposerne. Når man gør det, opstår der nogle jordvolde på hver side af rillen, som man bagefter river hen over rillen og banker på med riven, så jorden bliver trykket sammen om det såede. Hvidløgsfed ved man, hvad er, men gulerodsfrø er noget værre nips, især i Ørestads-vinden, så de sidste blev sået med lidt rund hånd. Der må så noget lugning til senere. Inden jeg såede, vandede jeg rillerne med vand nede fra den nærliggende kanal. Man lader lige jorden suge vandet, inden man sår.

Radisefrøene var mere håndterlige. Der var mange af dem og jeg såede efter, hvad der stod på posen, så det blev til 5 rækker. Nogle af rækkerne blev også lidt rundhåndede, så der skal også lidt lugning til.

Økologiske radisefrø
Økologiske radisefrø

Inde i vindueskarmen står minidrivhuset med spirer af græskar, hovedsalat og basilikum. Jeg kan se på græskarplanterne, at de vokser hurtigt, selv som kimplanter. Det er vist for tidligt at gøre noget med dem udenfor. Så vidt jeg har læst mig til, er det først i juni, at man planter dem udenfor? Gad vide, hvor lang tid de kan klare sig i vindueskarmen? På friland er det vist en plante, man skal være meget over, pga. deres kraftige vækst.

I tirsdags regnede det en del. I går var det vist sådan gråligt. I dag har det blæst meget kraftigt og flyene er lettet i nordvestlig retning hen over Amager. Jeg tænker, at jorden måske er blevet lidt tør i overfladen og måske skal have lidt vand på søndag?

Jeg har taget et stykke papir og lavet en plan over, hvad jeg har sået hvor. Det er jo ikke et stort jordstykke, men en god praksis at få ind under huden, hvis man gerne vil lave noget rotation på jordstykket.

Jeg kiggede lidt til de få ting, der allerede er på stykket. Det så ud til, at jordbærplanternes blade var blevet lidt grønnere, persillen var begyndt at titte op med friske grønne spirer – det er en 2-årig plante, så de må være sået sidste år – og jordskokkerne og topløgene gemte sig stadig under jorden.

I forgrunden min plan over jordstykket
I forgrunden min plan over jordstykket
Først jordbærrene, dernæst radiserækkerne
Først jordbærrene, dernæst radiserækkerne
Gulerødder, hvidløg, gulerødder, hvidløg
Gulerødder, hvidløg, gulerødder, hvidløg
Persillen titter frem
Persillen titter frem

Økologiske frø

Endnu en kølig dag. Blev indendørs. Lørdag formiddag og eftermiddag kan måske bruges til at få orden på jordstykket, inden aftentjenesten.

Haven skal dyrkes økologisk. Det indebærer også, at frøene skal være økologiske. Der findes adskillige netbutikker, der sælger økologiske frø, men jeg ville egentlig også gerne finde nogle fysiske butikker. I dag tænkte jeg, at hvis ham her kan gå i Walmart og finde økologiske frø, mon der så ikke også findes nogle danske supermarkeder, der sælger dem? Jeg søgte lidt på nettet og så, at bl.a. Netto tidligere har ført økologiske frø, men også Tiger, og sådan én ligger jo lige her om hjørnet på Amagerbrogade. 3 poser for 10,- jeg snuppede en 12 stykker.

Økologiske frø, købt i Tiger
Økologiske frø, købt i Tiger

Jeg kan så se, hvad jeg i hvert fald kommer til at dyrke: Bredbladet persille, bønne, purløg, hovedsalat, sommergulerod, radise, og basilikum.

Hvidløg planter man bare fra det man køber i butikkerne (måske skulle jeg lede efter noget økologisk). Jeg har også nogle hokkaidogræskarkerner, som jeg skal finde ud af om der er liv i.

Forleden støvede jeg rundt i Lidl og fik tilfældigt øje på, at de havde sådan et minidrivhus til forsåning (hedder det det?) indendørs. 4 stks for en halvtredser. I dem kan jeg nok starte f.eks. salaten.

Minidrivhus fra Lidl
Minidrivhus fra Lidl