Rabarber, bønner, blomster, radisehøst og græskarerfaringer

Radiserne blev sået 7. april og nu var det efterhånden tid til at få høstet dem. Jeg har været omkring dem tidligere på måneden, men nu tog jeg resten. Nogle var revnede, nogle var for små og andre havde der været dyr i. De skal nydes de kommende dage og nogle af dem skal syltes efter kinesisk skrift. Jeg lod nogle radiser stå, så de kan sætte blomster og måske give nogle frø.

Radisehøst 23. maj 2011
Radisehøst 23. maj 2011

For en uge siden gravede jeg en klump rabarber ned. Jeg har fået den af mine forældre, fra deres nyttehave og i dag kunne jeg se, at den var godt på vej med blade. Ved siden af rabarberen lavede jeg nogle små nye rækker med radiser.

 

Nyt radisebed til højre, bagved stadigt levende kikærter, allerbagest uspirede bønner
Nyt radisebed til højre, bagved stadigt levende kikærter, allerbagest uspirede bønner

Af en ven fra menigheden har jeg fået 2 forspirede bønneplanter og 2 forskellige blomster. Bønnerne blev sat i jorden på det nu forhenværende radisestykke. De skal have nogle ordenlige pinde at vokse op ad. Blomsterne satte jeg i umiddelbar nærhed. Den mest skrøbelige med et interimistisk stengærde om, i håb om beskyttelse mod den allestedsnærværende vind.

Purløg nederst, bønner i midten, blomst og radise (blomster) øverst
Purløg nederst, bønner i midten, blomst og radise (blomster) øverst

Ude på fællesarealet har der indsneget sig noget purløg. Jeg gravede det op og plantede det på mit stykke.

På et jordbærblad så jeg en smuk larve.

 

En smuk larve
En smuk larve

Ukrudt er der nok af. Jeg har fundet ud af navnet på én af de mest præsente: Agerpadderokke. Den, følfod og en tidselagtig krabat er noget af det hyppigst forekommende ukrudt. Men agerpadderokke ser dog ud til at kunne bruges til noget nyttigt.

 

Ukrudtshøst
Ukrudtshøst

Topløgene ser ud til at være i gang med at sætte blomsterknopper.

Topløg
Topløg

Mht. græskarrene så har den store, forspirede plante, jeg satte for nylig, det ikke så godt. Jeg tror græskar vokser bedst et mere vindstille sted, måske hvor der også er noget mere skygge.  Jeg satte også nogle mindre forspirede planter. de ser ikke helt så medtagne ud, måske er de mere hærdede og begynder lige pludselig at vokse ud over det hele, som græskar jo gør. Måske er jorden heller ikke så god til formålet og dertil har jeg vist også været noget tidligt ude med dem.

I samme hjørne som græskarrene er lidt salat ved at komme.

Græskarhjørne
Græskarhjørne

Årets første radise & Hvidløget er spiret

Hvis man ser bort fra dem fra Aldi, så spiste jeg i dag årets første radise, frisk fra jorden. En lille størrelse, men alligevel årets første høst. Herunder ses den, lidt utydeligt.

Årets første radise
Årets første radise

Hvidløget er spiret! Dejligt! Det ser ud til at næsten alle de argentinske fed er spiret. Glæder mig til de engang er fuldvoksne. Ved siden af dem er gulerødderne på vej, dog ikke snorlige. Endnu mere ved siden af er topløgene, noget persille og måske jordskokker på vej.

 

Hvidløgene er spiret ved siden af gulerødderne. Ovre til højre persille og topløg.
Hvidløgene er spiret ved siden af gulerødderne. Ovre til højre persille og topløg.

Salaten flyttede jeg i april fra vindueskarmen ud i haven, men de spæde planter blev helt svitset væk i de varme aprildage, så der er et område, hvor jeg har noget at lære. I dag satte jeg en hokkaidogræskarplante på deres plads i stedet. Jeg starter med én græskarplante, da jeg har hørt at de vokser ret hurtigt. Allerede i vindueskarmen har de sat blomsterknopper. Jeg valgte at knibe nogle af dém af, da det virker for tidligt.

Jordbærplanterne blomstrer og en hokkaidogræskarplante er plantet.
Jordbærplanterne blomstrer og en hokkaidogræskarplante er plantet.

I det modsatte hjørne plantede jeg i dag bønner af den økologiske slags fra Tiger. Jeg satte nogle bambuspinde for at markere, hvor de er.

 

Bønnemarken
Bønnemarken

Jordbærplanterne ser ud til at have det fint. De har sat deres første blomster. Jeg fik luget noget ukrudt imellem dem.

Ellers fik jeg fjernet en del ukrudt. Både blandt afgrøderne og på det utilsåede jord. Jorden var dejligt varm i dag, også i dybden, hvilket skulle være godt for bønnerne.

Såning af gulerødder, hvidløg og radiser

Så blev det i mandags tid til mine første forsøg ud i såning på jordstykket. Jeg havde medbragt mine argentinske økologiske hvidløg samt de økologiske gulerods- og radisefrø fra Tiger.

Jeg valgte at så de første gulerødder og hvidløg ved siden af hinanden, da jeg har hørt, at hvidløgene skulle skræmme skadedyr væk fra gulerødderne. Jorden var stadig ganske luftig fra min indledende gennemgravning og jeg nænnede næsten ikke at betræde den, men det er svært at undgå, hvis man skal have en ordentlig arbejdsstilling.

Her er hvidløgsfeddene sat i jorden.
Her er hvidløgsfeddene sat i jorden.

Jeg trak nogle riller i jorden med en kultivator og et hakkejern, sådan cirka i en dybde, der svarede til hvad der står på frøposerne. Når man gør det, opstår der nogle jordvolde på hver side af rillen, som man bagefter river hen over rillen og banker på med riven, så jorden bliver trykket sammen om det såede. Hvidløgsfed ved man, hvad er, men gulerodsfrø er noget værre nips, især i Ørestads-vinden, så de sidste blev sået med lidt rund hånd. Der må så noget lugning til senere. Inden jeg såede, vandede jeg rillerne med vand nede fra den nærliggende kanal. Man lader lige jorden suge vandet, inden man sår.

Radisefrøene var mere håndterlige. Der var mange af dem og jeg såede efter, hvad der stod på posen, så det blev til 5 rækker. Nogle af rækkerne blev også lidt rundhåndede, så der skal også lidt lugning til.

Økologiske radisefrø
Økologiske radisefrø

Inde i vindueskarmen står minidrivhuset med spirer af græskar, hovedsalat og basilikum. Jeg kan se på græskarplanterne, at de vokser hurtigt, selv som kimplanter. Det er vist for tidligt at gøre noget med dem udenfor. Så vidt jeg har læst mig til, er det først i juni, at man planter dem udenfor? Gad vide, hvor lang tid de kan klare sig i vindueskarmen? På friland er det vist en plante, man skal være meget over, pga. deres kraftige vækst.

I tirsdags regnede det en del. I går var det vist sådan gråligt. I dag har det blæst meget kraftigt og flyene er lettet i nordvestlig retning hen over Amager. Jeg tænker, at jorden måske er blevet lidt tør i overfladen og måske skal have lidt vand på søndag?

Jeg har taget et stykke papir og lavet en plan over, hvad jeg har sået hvor. Det er jo ikke et stort jordstykke, men en god praksis at få ind under huden, hvis man gerne vil lave noget rotation på jordstykket.

Jeg kiggede lidt til de få ting, der allerede er på stykket. Det så ud til, at jordbærplanternes blade var blevet lidt grønnere, persillen var begyndt at titte op med friske grønne spirer – det er en 2-årig plante, så de må være sået sidste år – og jordskokkerne og topløgene gemte sig stadig under jorden.

I forgrunden min plan over jordstykket
I forgrunden min plan over jordstykket
Først jordbærrene, dernæst radiserækkerne
Først jordbærrene, dernæst radiserækkerne
Gulerødder, hvidløg, gulerødder, hvidløg
Gulerødder, hvidløg, gulerødder, hvidløg
Persillen titter frem
Persillen titter frem