Årets første radise & Hvidløget er spiret

Hvis man ser bort fra dem fra Aldi, så spiste jeg i dag årets første radise, frisk fra jorden. En lille størrelse, men alligevel årets første høst. Herunder ses den, lidt utydeligt.

Årets første radise
Årets første radise

Hvidløget er spiret! Dejligt! Det ser ud til at næsten alle de argentinske fed er spiret. Glæder mig til de engang er fuldvoksne. Ved siden af dem er gulerødderne på vej, dog ikke snorlige. Endnu mere ved siden af er topløgene, noget persille og måske jordskokker på vej.

 

Hvidløgene er spiret ved siden af gulerødderne. Ovre til højre persille og topløg.
Hvidløgene er spiret ved siden af gulerødderne. Ovre til højre persille og topløg.

Salaten flyttede jeg i april fra vindueskarmen ud i haven, men de spæde planter blev helt svitset væk i de varme aprildage, så der er et område, hvor jeg har noget at lære. I dag satte jeg en hokkaidogræskarplante på deres plads i stedet. Jeg starter med én græskarplante, da jeg har hørt at de vokser ret hurtigt. Allerede i vindueskarmen har de sat blomsterknopper. Jeg valgte at knibe nogle af dém af, da det virker for tidligt.

Jordbærplanterne blomstrer og en hokkaidogræskarplante er plantet.
Jordbærplanterne blomstrer og en hokkaidogræskarplante er plantet.

I det modsatte hjørne plantede jeg i dag bønner af den økologiske slags fra Tiger. Jeg satte nogle bambuspinde for at markere, hvor de er.

 

Bønnemarken
Bønnemarken

Jordbærplanterne ser ud til at have det fint. De har sat deres første blomster. Jeg fik luget noget ukrudt imellem dem.

Ellers fik jeg fjernet en del ukrudt. Både blandt afgrøderne og på det utilsåede jord. Jorden var dejligt varm i dag, også i dybden, hvilket skulle være godt for bønnerne.

Såning af gulerødder, hvidløg og radiser

Så blev det i mandags tid til mine første forsøg ud i såning på jordstykket. Jeg havde medbragt mine argentinske økologiske hvidløg samt de økologiske gulerods- og radisefrø fra Tiger.

Jeg valgte at så de første gulerødder og hvidløg ved siden af hinanden, da jeg har hørt, at hvidløgene skulle skræmme skadedyr væk fra gulerødderne. Jorden var stadig ganske luftig fra min indledende gennemgravning og jeg nænnede næsten ikke at betræde den, men det er svært at undgå, hvis man skal have en ordentlig arbejdsstilling.

Her er hvidløgsfeddene sat i jorden.
Her er hvidløgsfeddene sat i jorden.

Jeg trak nogle riller i jorden med en kultivator og et hakkejern, sådan cirka i en dybde, der svarede til hvad der står på frøposerne. Når man gør det, opstår der nogle jordvolde på hver side af rillen, som man bagefter river hen over rillen og banker på med riven, så jorden bliver trykket sammen om det såede. Hvidløgsfed ved man, hvad er, men gulerodsfrø er noget værre nips, især i Ørestads-vinden, så de sidste blev sået med lidt rund hånd. Der må så noget lugning til senere. Inden jeg såede, vandede jeg rillerne med vand nede fra den nærliggende kanal. Man lader lige jorden suge vandet, inden man sår.

Radisefrøene var mere håndterlige. Der var mange af dem og jeg såede efter, hvad der stod på posen, så det blev til 5 rækker. Nogle af rækkerne blev også lidt rundhåndede, så der skal også lidt lugning til.

Økologiske radisefrø
Økologiske radisefrø

Inde i vindueskarmen står minidrivhuset med spirer af græskar, hovedsalat og basilikum. Jeg kan se på græskarplanterne, at de vokser hurtigt, selv som kimplanter. Det er vist for tidligt at gøre noget med dem udenfor. Så vidt jeg har læst mig til, er det først i juni, at man planter dem udenfor? Gad vide, hvor lang tid de kan klare sig i vindueskarmen? På friland er det vist en plante, man skal være meget over, pga. deres kraftige vækst.

I tirsdags regnede det en del. I går var det vist sådan gråligt. I dag har det blæst meget kraftigt og flyene er lettet i nordvestlig retning hen over Amager. Jeg tænker, at jorden måske er blevet lidt tør i overfladen og måske skal have lidt vand på søndag?

Jeg har taget et stykke papir og lavet en plan over, hvad jeg har sået hvor. Det er jo ikke et stort jordstykke, men en god praksis at få ind under huden, hvis man gerne vil lave noget rotation på jordstykket.

Jeg kiggede lidt til de få ting, der allerede er på stykket. Det så ud til, at jordbærplanternes blade var blevet lidt grønnere, persillen var begyndt at titte op med friske grønne spirer – det er en 2-årig plante, så de må være sået sidste år – og jordskokkerne og topløgene gemte sig stadig under jorden.

I forgrunden min plan over jordstykket
I forgrunden min plan over jordstykket
Først jordbærrene, dernæst radiserækkerne
Først jordbærrene, dernæst radiserækkerne
Gulerødder, hvidløg, gulerødder, hvidløg
Gulerødder, hvidløg, gulerødder, hvidløg
Persillen titter frem
Persillen titter frem

Indledende manøvrer

Så blev det en lille smule varmere her lørdag og fra tidligt på eftermiddagen påbegyndte jeg arbejdet med jordstykket. Der blæste en god vestenvind og det skal man vist vænne sig til derude på de åbne vidder. Herunder kan I se, hvordan jordstykket så ud til at starte med. Der ligger nogle visne solsikker, som jeg hev op forleden.

Jordstykket til at begynde med
Jordstykket til at begynde med

Egentlig var min plan for dagen bare at få samlet planteskilte og sten og få gravet stykket igennem og se om der skulle være noget at gemme, men jeg faldt hurtigt i snak med et af de andre medlemmer af foreningen, som til min store glæde havde nogle jordskokknolde jeg kunne få. Så vidt jeg kan høre er det noget, der nærmest vokser af sig selv. Nogle bliver lidt trætte af dem. Jeg fik også nogle topløg. Det er sådan nogen, hvor løget kommer på toppen af planten.

Jeg fik også gode tips til, hvor man kan købe økologiske frø samt hønse- og hestegødning på Amager. Amager Planteland skulle være stedet for den slags.

Jeg fik ikke gravet hele haven igennem i dag, men jeg når det jo nok. Undervejs gravede jeg nogle rødder op, som mere kyndige øjne mente måtte være persille. Det passede også meget godt med duften. Jeg fandt også, hvad der måtte være en knold jordskok.

Fundne og givne sager: Persille, jordskokker og topløg
Fundne og givne sager: Persille, jordskokker og topløg

Disse fund og gaver plantede jeg så i et hjørne af jordstykket.

I jorden, der virker god og fed, observerede jeg flere regnorme, så der er godt med liv. En enkelt mariehøne blev det også til.

Marts-mariehøne
Marts-mariehøne

De visne solsikkestængler har jeg gemt efter at have brækket deres rødder af. De virker ret solide og jeg tænker at jeg måske kan lave et stativ af dem til bønneplanter eller til nogle andre planter, der har brug for støtte.

Det var dejligt at komme ud af lejligheden og tilbringe nogle timer i frisk luft under solen. Jeg glæder mig til de kommende måneders arbejde. Herunder kan stykket ses efter dagens dont.

Jordstykket efter dagens dont
Jordstykket efter dagens dont

Foreningen har plantet meget pil rundt om haven i håbet om en afskærmning for blæsten. Jeg kunne se, at de er i gang med at skyde, så de små dunede puder, kaldet gæslinger, kan ses nu. I Den Ortodokse Kirke bliver pilegrene med gæslinger velsignet og uddelt til kirkegængerne på Palmesøndag. På mere varme breddegrader uddeles der palmegrene, men palmer er jo ikke så udbredte her hos os, så det er blevet pilegrene i stedet.

Pilegren med gæslinger
Pilegren med gæslinger

Apropos gæslinger, så er der åbenbart gæs i området. De skræppede op og overfløj området flere gange. Et smukt syn.