Jakob Smith http://www.jaksm.dk Notes on various things Fri, 11 Sep 2015 05:19:41 +0000 da-DK hourly 1 Glemt hvidkålshoved spirede http://www.jaksm.dk/glemt-hvidkaalshoved-spirede/ http://www.jaksm.dk/glemt-hvidkaalshoved-spirede/#comments Fri, 11 Sep 2015 05:19:41 +0000 http://www.jaksm.dk/?p=228 Jeg må indrømme, at jeg havde glemt et hvidkålshoved i køleskabets grøntsagsskuffe. Det var dog ikke værre end at jeg fik noget smukt ud af det. Det havde nemlig sendt et skud ud, der var meget hvidt, lige da det kom ud af køleskabet. Jeg lod det så ligge på køkkenbordet, hvor det blev mere og mere grønt og større. Det satte så de smukkeste gule blomster og en enkelt frøstand (tror jeg nok).

Spirende hvidkålshoved

Spirende hvidkålshoved

Sådan ser en hvidkålsblomst altså ud, meget tæt på

Sådan ser en hvidkålsblomst altså ud, meget tæt på

]]>
http://www.jaksm.dk/glemt-hvidkaalshoved-spirede/feed/ 0
The Abolition of Man http://www.jaksm.dk/the-abolition-of-man/ http://www.jaksm.dk/the-abolition-of-man/#comments Fri, 11 Sep 2015 03:02:11 +0000 http://www.jaksm.dk/?p=171 En bog af C.S. Lewis. Den kan læses på nettet.

Nedenfor kommer jeg til at samle ressourcer, der på en eller anden måde behandler samme emne. Emnet er forsøget på at fjerne det i mennesket, der gør det i stand til at kende forskel på rigtigt og forkert. Guds billede i os.

Jeg er ortodoks kristen og det er fra den vinkel, jeg finder denne analyse interessant. Det er et forsøg på at forstå min egen tid og mit eget liv og de påvirkninger, jeg har været udsat for fra kultur og uddannelsessystemer. Det er også et forsøg på at finde ud af, hvordan det tabte kan genvindes.

Jeg har førhen på min blog haft et lignende indlæg. Nogle af nedenstående ressourcer er taget med fra dengang. Hvis du har bud på yderligere ressourcer, er du velkommen til at bruge kommentarfeltet.

Bøger

Jeg har ikke læst alle disse bøger, men flere af dem står parat på min hylde.

I min optik behandler de aspekter af emnet.

Barrett, William. Death of the soul : from Descartes to the computer.

Barrett, William. Irrational man : a study in existential philosophy.

Budziszewski, J. What we can’t not know : a guide.

Papazu, Monica. Signalement af Danmark og dansk åndsliv.

Schaeffer, Francis A. Escape from reason.

Schaeffer, Francis A. The God who is there : speaking historic christianity into the twentieth century.

Stern, Karl. The flight from woman.

Stern, Karl. The pillar of fire : a personal story of a spiritual voyage from judaism to catholicism.

Stern, Karl. The third revolution : a study of psychiatry and religion.

]]>
http://www.jaksm.dk/the-abolition-of-man/feed/ 0
Fuldmånen hilser http://www.jaksm.dk/fuldmanen-hilser/ http://www.jaksm.dk/fuldmanen-hilser/#comments Fri, 20 Sep 2013 23:56:50 +0000 http://www.jaksm.dk/?p=164 Fuldmånen hilser på huset
fra 1887
Huset hilser på mig
fra 1976
Jeg hilser på månen
gennem vinduet
fra ukendte tider

]]>
http://www.jaksm.dk/fuldmanen-hilser/feed/ 0
Tukaner http://www.jaksm.dk/tukaner/ http://www.jaksm.dk/tukaner/#comments Wed, 19 Dec 2012 23:45:46 +0000 http://www.jaksm.dk/?p=146 Et par billeder af tukanerne:

Tukan 1 Tukan 2 Tukan 3 Tukan 4 ]]>
http://www.jaksm.dk/tukaner/feed/ 0
I en ellers lidt rodet 2012-nyttehave… http://www.jaksm.dk/i-en-ellers-lidt-rodet-2012-nyttehave/ http://www.jaksm.dk/i-en-ellers-lidt-rodet-2012-nyttehave/#comments Fri, 03 Aug 2012 15:48:13 +0000 http://www.jaksm.dk/?p=128 … er der da også lidt lyspunkter.

image

]]>
http://www.jaksm.dk/i-en-ellers-lidt-rodet-2012-nyttehave/feed/ 0
Nyt fra vindueskarmen http://www.jaksm.dk/nyt-fra-vindueskarmen/ http://www.jaksm.dk/nyt-fra-vindueskarmen/#comments Thu, 24 May 2012 17:59:06 +0000 http://www.jaksm.dk/?p=103 Gruppebillede fra vindueskarmen

Gruppebillede fra vindueskarmen

Har lige været ude i gården og så hokkaidogræskarkerner og violette bønner i minidrivhus. Denne gang senere end sidste år. Så håber jeg bare på en god blanding af fugt og varme henover sommeren.

De står nu i vindueskarmen og hygger sig med tomatplante og bønneplante fra Kristian og Galavis, samt mine egne peberplanter og tomatplanter (blommeformede).

]]>
http://www.jaksm.dk/nyt-fra-vindueskarmen/feed/ 0
Så starter sæsonen igen http://www.jaksm.dk/sa-starter-saesonen-igen/ http://www.jaksm.dk/sa-starter-saesonen-igen/#comments Wed, 11 Apr 2012 13:03:55 +0000 http://www.jaksm.dk/?p=99 Hvidløg, vindruer, tomater og peberfrugter.

Opstart i vindueskarmen 2012

Opstart i vindueskarmen 2012

]]>
http://www.jaksm.dk/sa-starter-saesonen-igen/feed/ 0
Frostdag http://www.jaksm.dk/frostdag/ http://www.jaksm.dk/frostdag/#comments Fri, 10 Feb 2012 12:25:35 +0000 http://www.jaksm.dk/?p=91 image

image

image
Dejlig gåtur i barsk frost.
image

image

]]>
http://www.jaksm.dk/frostdag/feed/ 0
Årets første hvidløg http://www.jaksm.dk/arets-forste-hvidlog/ http://www.jaksm.dk/arets-forste-hvidlog/#comments Mon, 18 Jul 2011 18:20:30 +0000 http://www.jaksm.dk/?p=76 Det er ikke stort, men det er årets første hvidløg. To små fed er hakket og kommet i salaten.

Årets første hvidløg 2011

Årets første hvidløg 2011

]]>
http://www.jaksm.dk/arets-forste-hvidlog/feed/ 0
Rabarber, bønner, blomster, radisehøst og græskarerfaringer http://www.jaksm.dk/radisehoest-og-graeskarerfaringer/ http://www.jaksm.dk/radisehoest-og-graeskarerfaringer/#comments Mon, 23 May 2011 22:14:09 +0000 http://www.jaksm.dk/?p=59 Radiserne blev sået 7. april og nu var det efterhånden tid til at få høstet dem. Jeg har været omkring dem tidligere på måneden, men nu tog jeg resten. Nogle var revnede, nogle var for små og andre havde der været dyr i. De skal nydes de kommende dage og nogle af dem skal syltes efter kinesisk skrift. Jeg lod nogle radiser stå, så de kan sætte blomster og måske give nogle frø.

Radisehøst 23. maj 2011

Radisehøst 23. maj 2011

For en uge siden gravede jeg en klump rabarber ned. Jeg har fået den af mine forældre, fra deres nyttehave og i dag kunne jeg se, at den var godt på vej med blade. Ved siden af rabarberen lavede jeg nogle små nye rækker med radiser.

 

Nyt radisebed til højre, bagved stadigt levende kikærter, allerbagest uspirede bønner

Nyt radisebed til højre, bagved stadigt levende kikærter, allerbagest uspirede bønner

Af en ven fra menigheden har jeg fået 2 forspirede bønneplanter og 2 forskellige blomster. Bønnerne blev sat i jorden på det nu forhenværende radisestykke. De skal have nogle ordenlige pinde at vokse op ad. Blomsterne satte jeg i umiddelbar nærhed. Den mest skrøbelige med et interimistisk stengærde om, i håb om beskyttelse mod den allestedsnærværende vind.

Purløg nederst, bønner i midten, blomst og radise (blomster) øverst

Purløg nederst, bønner i midten, blomst og radise (blomster) øverst

Ude på fællesarealet har der indsneget sig noget purløg. Jeg gravede det op og plantede det på mit stykke.

På et jordbærblad så jeg en smuk larve.

 

En smuk larve

En smuk larve

Ukrudt er der nok af. Jeg har fundet ud af navnet på én af de mest præsente: Agerpadderokke. Den, følfod og en tidselagtig krabat er noget af det hyppigst forekommende ukrudt. Men agerpadderokke ser dog ud til at kunne bruges til noget nyttigt.

 

Ukrudtshøst

Ukrudtshøst

Topløgene ser ud til at være i gang med at sætte blomsterknopper.

Topløg

Topløg

Mht. græskarrene så har den store, forspirede plante, jeg satte for nylig, det ikke så godt. Jeg tror græskar vokser bedst et mere vindstille sted, måske hvor der også er noget mere skygge.  Jeg satte også nogle mindre forspirede planter. de ser ikke helt så medtagne ud, måske er de mere hærdede og begynder lige pludselig at vokse ud over det hele, som græskar jo gør. Måske er jorden heller ikke så god til formålet og dertil har jeg vist også været noget tidligt ude med dem.

I samme hjørne som græskarrene er lidt salat ved at komme.

Græskarhjørne

Græskarhjørne

]]>
http://www.jaksm.dk/radisehoest-og-graeskarerfaringer/feed/ 0